Cubalah! Resepi Roti Jala Mudah & Lembut

Sedapnya hidangan tradisi! Resepi Roti Jala mudah dan lembut, hidangan klasik yang menggoda selera, seringkali menjadi pilihan yang menyelerakan di meja makan.

Namun, terkadang mendapatkan tekstur yang sempurna dan sulaman yang cantik pada roti jala boleh menjadi cabaran tersendiri.

Jika Anda ingin menguasai seni membuat Roti Jala yang lembut dan berwarna-warni, jangan risau!

Kami akan membawa Anda melalui langkah-langkah mudah dan tips berguna untuk resepi Roti Jala yang sempurna yang pasti akan memukau lidah keluarga dan tetamu anda.

So, mari kita mulakan petualangan mencari nikmatnya Resepi Roti Jala yang tak terlupakan!

Resepi Roti Jala Sedap

Roti Jala
Roti Jala

Resepi Roti Jala membawa kita ke dalam dunia hidangan yang unik dan lezat. Roti jala, sejenis roti lembut dan berlubang, disiapkan dengan menggunakan adunan tepung beras yang dicampur bersama telur, santan, dan sedikit garam.

Proses membuatnya melibatkan menuangkan adunan ke atas pengukus dengan corong khas, membentuk corak jala yang cantik saat dipanggang. Hasilnya ialah roti yang ringan, lembut, dan ideal untuk disajikan dengan kari atau kuah yang berempah. Resepi Roti Jala adalah pilihan tepat untuk mereka yang mencari variasi unik dalam hidangan roti, memberikan sentuhan istimewa pada hidangan sehari-hari.

Cover Resepi Roti Jala GudangResepi

Resepi Roti Jala

Resepi Roti Jala membawa kita ke dalam dunia hidangan yang unik dan lezat.
Resepi Roti Jala adalah pilihan tepat untuk mereka yang mencari variasi unik dalam hidangan roti, memberikan sentuhan istimewa pada hidangan sehari-hari.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Appetizer
Cuisine Malaysian
Servings 15 Orang

Ingredients
  

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • cawan air
  • 1 cawan susu air
  • 6 sudu besar mentega air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kunyit

Instructions
 

  • Bancuh tepung dengan susu, garam, mentega cair dan telur sehingga sebati dan tuangkan air . elakkan dari adunan menjadi berketul samada menggunkan blend atau menapis terlebih dahulu.
  • Panaskan kuali leper, disarankan menggunakan non stick pan untuk tidak melekat, dan letakkan sedikit minyak
  • Kiraikan di atas kuali leper. Apabila roti kelihatan kekuningan dan agak garing, angkat dan gulungkan seperti di dalam gambar

Video

Note (Resepi Roti Jala)

Cara Memasak Roti Jala
Cara Memasak Roti Jala

Untuk membuat Roti Jala yang lembut, langkah penting adalah menghindari tepung menggumpal dan menempel pada bagian bawah blender. Caranya, tambahkan santan cair ke dalam blender sebelumnya.

Nak buat hidangan yang sedap dan unik untuk keluarga? Cuba lah Resepi Roti Jala! Dengan tekstur lembut dan rupa yang cantik, Resepi Roti Jala pasti memukau selera semua orang.

Menghidangkan hidangan ini dengan kuah kari atau serunding daging akan membuat masakan anda semakin lazat dan mengenyangkan.

Jangan risau, cara membuatnya pun mudah! Hanya campurkan tepung gandum, telur, dan santan dalam mangkuk, kemudian tuang dalam alat acuan dan goreng.

Selang beberapa minit, roti jala siap untuk dinikmati! Dengan Resepi Roti Jala, anda tak perlu lagi risau mencari makanan yang istimewa untuk hidangan keluarga.

Mari mencuba resepi ini dan jadikan hidangan istimewa di meja makan anda.

Originally posted 2023-08-05 10:21:06.

Leave a Comment

Recipe Rating