Wajib Dicuba! Resepi Kek Red Velvet Simple & Sedap

Masalahnya adalah, seringkali kita terjebak dalam mencari resepi kek Red Velvet yang sempurna.

Apa yang kita inginkan adalah kek yang lembut, berwarna merah menggoda, dan tentu saja, rasanya memukau.

Tetapi, adakah anda pernah merasa bingung dengan pelbagai resepi yang berbeza di luar sana? Terlalu banyak pilihan yang boleh membingungkan, bukan? Jangan risau! Kami ada jawapannya untuk anda.

Di sini, kami akan memaparkan resepi kek Red Velvet yang pasti akan memikat rasa dan mata anda.

Jadi, jangan bergerak jauh, kerana kita akan mengungkapkan rahsia untuk mencipta kek Red Velvet yang sempurna.

Kek Red Velvet

Resepi Kek Red Velvet
Resipi Kek Red Velvet

Kek Red Velvet adalah sejenis kek yang terkenal dengan warna merahnya yang menarik. Ia dibuat dengan mencampurkan coklat dan buttermilk, memberikan rasa lembut dan manis.

Kek ini sering disajikan dengan keju krim putih sebagai hiasan, mencipta kombinasi rasa yang lezat.

Kek Red Velvet menjadi pilihan popular untuk pelbagai acara istimewa kerana rupa dan rasanya yang unik.

Cover Resepi Kek Red Velvet GudangResepi

Resepi Kek Red Velvet

Tidak ramai yang mengetahui bahawa resepi kek red velvet secret recipe adalah kek yang paling sedap dan mudah untuk disediakan! Namun, perbezaannya, resepi kek red velvet moist ini pastinya sedap jika dibeli dari kedai. Jika kita memilih penjual yang salah, kita mungkin akan mendapatkan rasa yang berbeza.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Appetizer, Dessert
Cuisine Malaysian
Servings 8 people
Calories 2344 kcal

Ingredients
  

  • 2/3 cawan unsalted butter
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 2 biji telur
  • 2 sedu kecil esen vanila
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 sedu kecil baking soda
  • 1/2 sedu kecil baking powder
  • 1/4 sedu kecil garam halus
  • 1 1/2 cawan sedu full cream
  • 2 1/2 sedu besar cuka makan atau jus lemon
  • 2 sedu kecil pewarna merah
  • 1 1/2 sedu besar cuka makan

Bahan-bahan untuk krim frosting:

  • 1 cawan unsalted butter
  • 340 gram cream cheese
  • 2 1/2 cawan gula icing

Instructions
 

Cara-cara untuk kek:

  • Ayakkan tepung gandum, serbuk koko, baking soda, baking powder dan garam kedalam satu bekas yang sama.v
  • Sediakan buttermilk (boleh gunakan yang ready pack), sukat susu full cream kemuadian tambah sedikit cuka dan kacau sebati.
  • Pukul butter sehingga lincin dan tak berketul kemudian masukan gula kastor dan putar sehingga warna burtukar menjadi putih dan kembang.
  • Masukan telur sebiji demi sebiji.
  • Tambah sedikit esen vanila.
  • Kemudian masukan sedikit demi sedikit bahan ayak dan buttermilk berserselang-seli.
  • Sediakan pewarna merah dan sedikit cuka.
  • Tuang masuk pewarna dan cuka kedalam adunan dan kacau sebati.
  • Griskan loyang dengan butter dan lapik dengan kertas baking.
  • Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  • Masukan dalam oven yang telah dipanaskan sekurang-kurangnya 15 minit sebelum bakar kek.

Cara-cara untuk krim frosting:

  • Putarkan unsalted butter sehingga lembut dan lincin.
  • Masukkan creamcheese dan sambung putar.
  • Tambahkan gula icing dan esen vanila

Cara-cara untuk susunan kek:

  • Keluarkan kek dari loyang.
  • Potong bahagian atas kek supaya permukaan kek rata.
  • Kemudian belah dua kek sama tinggi.
  • Susun kek dan sapu creamcheese frosting ikut kreativiti.
  • Akhir sekali, taburkan serbuk kek diatas kek sebagai hiasan.

Video

Note (Resepi Kek Red Velvet)

Resepi Senang Giler Kek Red Velvet Cawan – Nak buat kek red velvet cawan, jangan risau, sebab kami ada tips gempak untuk kongsi.

  1. Jadi, bila masak kek ni, yang paling penting, korang cucuklah lidi tengah-tengahnya. Kalau lidi tu keluar bersih, wah, maknanya kek tu dah ready giler.
  2. Pastu, bila dah sejuk kek tu, baru kita sapu cream cheese frosting. Kalau tak tunggu sejuk, frosting tu mesti jadi leleh macam ice cream kat cuaca panas. So, selamat mencuba!

Jadi, untuk mengakhiri pembahasan tentang Resepi Kek Red Velvet ini, kita telah menjelajahi betapa mudahnya membuat kek yang lembut dan berwarna merah ini.

Korang juga boleh kreasikan Resipi Kek Red Velvet macam :

  • resepi kek red velvet kukus
  • resepi kek red velvet cheese
  • resepi kek red velvet sukatan cawan

Dari langkah pertama hingga penyediaan hiasan yang cantik, anda sekarang boleh memikat hati sesiapa sahaja dengan Resipi Kek Red Velvet anda yang enak dan menawan.

Jangan ragu untuk mencubanya, dan pasti, ia akan menjadi kegemaran di setiap majlis dan perayaan anda. Terima kasih kerana berkongsi tips dan panduan dalam menyediakan Resepi Kek Red Velvet ini. Selamat mencuba!

Originally posted 2023-11-08 16:24:02.

Leave a Comment

Recipe Rating