Sedap! Resepi Cream Puff Yang Mudah Dan Lezat

Adakah anda mencari cara untuk menghidangkan hidangan penutup yang lazat? Resepi Cream Puff Custard adalah penyelesaian yang sempurna!

Dengan adunan yang mudah disediakan dan isian krim yang lembut, anda akan dapat mencipta pencuci mulut yang memukau dalam masa yang singkat.

Dalam artikel ini, kita akan melangkah melalui langkah-langkah mudah untuk mencipta Cream Puff yang sempurna, serta beberapa tips berguna untuk menjadikan hidangan ini lebih istimewa.

Jadi, mari kita mula dengan langkah pertama untuk mencipta Resipi Cream Puff yang lezat!

Resepi Cream Puff

Resepi Cream Puff Sedap
Resepi Cream Puff Sedap

Resepi Cream Puff mengundang anda ke dalam dunia kelembutan dan kelezatan yang terkandung dalam setiap gigitan. Krim yang lembut dan gebu bertaut harmoni dengan lapisan puff yang renyah dan ringan.

Setiap Cream Puff adalah karya seni rasa yang menggoda selera, memanjakan lidah dengan keharuman vanilla yang menguar di setiap sudut. Kekreatifan dalam penyediaan adunan dan teknik membakar menghasilkan puffs yang sempurna.

Cover Resepi Cream Puff GudangResepi

Resepi Cream Puff

Resepi Cream Puff mengundang anda ke dalam dunia kelembutan dan kelezatan yang terkandung dalam setiap gigitan.
Cream Puff adalah karya seni rasa yang menggoda selera, memanjakan lidah dengan keharuman vanilla yang menguar di setiap sudut.
Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 50 minutes
Course Appetizer
Cuisine Malaysian
Servings 50 Biji

Ingredients
  

Bahan-bahan untuk krim diplomat:

  • 1 ΒΌ cawan susu full cream
  • 2 kuning telur
  • 55 gram gula
  • 8 gram tepung gandum
  • 24 gram tepung jagung
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 28 gram mentega tak bergaram
  • 240 gram non-dairy whipping cream

Bahan-bahan untuk choux pastry:

  • 1 cawan air
  • 56 gram mentega
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu besar gula
  • 125 gram tepung gandum
  • 3 hingga 4 biji telur saiz B rujuk video

Instructions
 

Cara-cara untuk pastry cream:

  • Masukkan susu full-cream didalam periuk lalu panaskan dan susu tidak perlu mendidih.
  • Asingkan kuning telur ke dalam mangkuk dan masukkan tepung jagung, tepung gandum dan gula kastor. Gaul kesemua bahan sehingga sebati.
  • Tambah garam.
  • Tuang susu yang suam-suam panas sedikit demi sedikit ke dalam bahan. Kerapkan mengacau bahan semasa menuang susu dan kacau sehingga sekata dan larut.
  • Kemudian, tapis bahan adunan bagi mengelakkan dari sebarang ketulan, lalu panaskan ia di atas api yang sederhana perlahan dan kacau sehingga adunan menjadi pekat.
  • Masukkan esen vanilla/ekstrak vanilla. Teruskan mengacau adunan.
  • Tutup api apabila bahan adunan kelihatan pekat dan sudah mendidih.
  • Selepas itu, masukkan mentega tak bergaram dan kacau sehingga sebati.
  • Tuangkan kedalam mangkuk dan tapis jika adunan mempunyai ketulan.
  • Tutup mangkuk adunan mengunakan plastic wrap atau apa-apa dan sejukkan dalam peti sejuk selama 2-3 jam.

Cara-cara untuk diplomat krim:

  • Masukkan non-dairy whipping cream kedalam mixer lalu putarkan ia sehingga kental dan kembang.
  • Masukkan whipping cream kedalam pastry cream sedikit dan gaul sekata.
  • Kemudian, masukkan adunan ke dalam lebihan whipping cream semula dan adun kesemuanya sehingga sekata.
  • Sejukkan semula adunan bahan kedalam peti sejuk.

Cara-cara untuk choux pastry:

  • Panaskan kuali dan masukkan secawan air, mentega tak bergaram, gula dan sedikit garam. Masak sehingga bahan-bahan cair.
  • Masukkan esen vanilla dan tuang kesemua tepung gandum lalu kacau adunan 2-3 minit sehingga sebati menjadi doh.
  • Masukkan doh kedalam mesin pengadun bila sedikit sejuk dan pukul adunan sambil memasukkan sebiji demi sebiji telur sehingga ia menjadi sedikit lembut dan pekat.
  • Bila adunan kelihatan pekat dan licin serta tidak terlalu keras, masukkan adunan kedalam piping bag lalu pipekan diatas loyang yang telah disapu marjerin.
  • Letak sedikit air diatas adunan dengan menggunakan jari supaya kelihatan kemas dan tidak terlalu tajam.
  • Bakar pada suhu 160c dalam anggaran masa 40 minit sehingga pastry menjadi keperangan dan kembang.

Cara-cara untuk cream puff:

  • Masukkan krim diplomat kedalam piping bag.
  • Tebuk lubang kecil dibahagian bawah pastry.
  • Isikan krim diplomat dengan pipekan krim sehingga penuh kedalam pastry.
  • Atau;
  • Potong bahagian atas pastry menggunakan pisau atau gunting.
  • Pipekan krim diplomat ditengah pastry sehingga penuh keluar keatas lalu tutup bahagian atas pastry.
  • Hiaskan cream puff dengan gula aising. Kemudian, cream puff siap untuk dihidang.

Video

Nota

Resepi Cream Puff
Resepi Cream Puff

Resipi Cream Puff Mudah – Ni la beberapa tips penting untuk jadi pro dalam masak creampuff ni:

  1. Bila buat pastry cream, penting gila keep kacau adunan atas api. Jangan stop, teruskan gaul-gaul.
  2. Kalau adunan choux pastry keras lagi, slow-slow tambah telur sikit-sikit.
  3. Kalau ada, guna nozzle dalam piping bag. Senang nak isikan adunan dalam pastry tu.
  4. Pastikan oven panas betul sebelum masukkan cream puff tu dalam oven.
  5. Kalau nak hias elok-elok, serbuk salji lagi bagus dari gula aising. Lebih tahan lama, tak cair macam gula aising.

Masalah yang sering dihadapi ketika mencuba Resepi Cream Puff adalah kegagalan dalam menghasilkan puff yang gebu dan krim yang lembut.

Korang juga boleh kreasikan dessert ni macam:

  • resepi cream puff inti kastard / resepi cream puff custard
  • resepi cream puff japanese
  • resepi cream puff red velvet
  • resepi cream puff durian

Namun, dengan mengikuti panduan yang betul dan memberi tumpuan pada suhu dan langkah-langkah yang diperlukan, anda pasti dapat mencipta Resepi Cream Puff yang sempurna.

Jadi, ingatlah untuk mengendalikan suhu dengan teliti dan mengikuti langkah-langkah dengan betul, dan anda akan menikmati hasil yang memuaskan dari Resepi Cream Puff yang lezat ini. Selamat mencuba!

Originally posted 2023-09-28 09:47:39.

Leave a Comment

Recipe Rating